Het landschap in het windzoekgebied Haarlemmermeer-Zuid is open. Windturbines maken daardoor duidelijk deel uit van het landschap. Hoe past een windturbine in de ruimte die beschikbaar is? Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan.
As-hoogte: De hoogte van voet (op de grond) van de windturbine, tot aan de as waar de wieken aan vast zitten.
Contour: omtrek om de windturbine.
Kwetsbare objecten: woningen, woonschepen, woonwagens.
Rotordiameter: de diameter van de wieken van de windturbine.
Slagschaduw: de schaduw die de wieken van de windturbine op de grond en de gebouwen geven bij een specifieke stand van de zon. Als de wieken draaien, dan draait de schaduw ook.
Slagschaduwgevoelige gebouwen: woningen, onderwijsgebouwen, ziekenhuizen en verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, psychiatrische inrichtingen en kinderverblijven.
Slagschaduwgevoelige terreinen: woonwagenstandplaatsen en ligplaatsen voor woonschepen.
Tiphoogte: De hoogte van voet (op de grond) van de windturbine, tot aan de punt van de wieken op het hoogste punt.
Windklasse: Elke turbine heeft een bepaalde windklasse om te garanderen dat de turbine is ontworpen tegen schade door gevaren binnen de levensduur.
Wat is onderzocht?
In 2021 heeft Tauw voor de vier denkrichtingen onderzocht welk effect de windturbines op de beschikbare ruimte heeft en op de aanwezige functies van het gebied. Hierbij is uitgegaan van de bestaande regelgeving, zoals beschermde natuurgebieden, beperkingen vanuit veiligheids- en geluidsredenen en andere aandachtspunten zoals de belasting van het elektriciteitsnet.
Wat zijn de uitkomsten?
Welke conclusie trekken wij daaruit?
Als resultaat van dit onderzoek zijn een viertal mogelijke locaties ontstaan binnen het zoekgebied. Dit zijn:
Wat is onderzocht?
Tauw heeft in 2023 een actualisatie uitgevoerd van de ruimtelijke inpassing van windturbines voor de vier locaties in het windzoekgebied. Hierin zijn de ruimtelijke voorwaarden in beeld gebracht die wij als gemeente belangrijk vinden bij opstellingen van windturbines. Dit is een lokale vertaling van de Ruimtelijke Handreiking Wind op Land van provincie Noord-Holland.
Wat zijn de uitkomsten?
Welke conclusies trekken we daaruit?
De actualisatie geeft een paar aanvullingen voor de vier locaties binnen het windzoekgebied, deze vatten we per locatie samen:
Landmark:
A4 en A4 plus:
Midden:
Infra en Infra plus:
Wat is onderzocht?
In de bijlage bij het planMER Herstructureringsbeleid Wind op Land uit 2014 zijn de resultaten van de RES regio’s Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid vertaald in provinciale omgevingsrecht instrumenten. Deze instrumenten vormen een kader voor de uitvoering van de RES’en. Haarlemmermeer is onderdeel van de RES regio Noord-Holland Zuid.
Wat zijn de uitkomsten?
Het windzoekgebied Haarlemmermeer-Zuid wordt in dit onderzoek de Spoordriehoek genoemd. Er is voor verschillende factoren de effecten onderzocht voor de zoekgebieden in de RES regio’s. Hieronder zijn de uitkomsten samengevat voor de Spoordriehoek in Haarlemmermeer. Als een initiatiefnemer een concreet plan indient, worden deze factoren gerichter onderzocht.
Voor cultuurhistorische, archeologische waarden, stedelijke functies en recreatie en toerisme is er een klein risico op negatieve effecten.
Welke conclusie trekken wij daaruit?
Voor de meeste factoren geldt voor het windzoekgebied Haarlemmermeer-Zuid dat er een (klein) risico is op een negatief effect met de kans dat inpassing in de ruimte goed mogelijk is. Het is daarom waarschijnlijk dat een windpark in dit gebied de nodige natuurvergunningen kan krijgen, als de juiste onderzoeken worden uitgevoerd en maatregelen getroffen.
Volledige onderzoek kan hier gedownload worden op de website van noord-holland.nl.
Wat is onderzocht?
To70 heeft in opdracht van provincie Noord-Holland onderzocht welke mogelijke hoogtebeperkingen vanuit de luchtvaart gelden in de zoekgebieden van de RES regio Noord-Holland Zuid, waaronder Haarlemmermeer-Zuid. Deze hoogtebeperkingen kunnen van invloed zijn op de haalbaarheid van windturbines in de zoekgebieden.
Wat zijn de uitkomsten?
Binnen het windzoekgebied gelden er beperkingen vanuit 1) de burgerluchthavens van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), 2) de verkeersleiding systemen van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en 3) de afzonderlijke radarsystemen van Defensie. Voor deze drie activiteiten is voor verschillende delen van het gebied in beeld gebracht hoe kansrijk het is om plannen van windturbines goedgekeurd te krijgen.
Welke conclusie trekken wij daaruit?
Kort samengevat is het volgende mogelijk voor de denkrichtingen binnen het zoekgebied:
Volledige onderzoek is te vinden op de website van Energieregio Noord-Holland Zuid.
De oplegnotitie die hoort bij dit onderzoek is op te vragen via wind@haarlemmermeer.nl.
Wat is onderzocht?
Provincie Noord-Holland heeft laten onderzoeken welke beschikbare windturbines toepasbaar zijn in de zoekgebieden van de RES regio’s Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid. Om de geschiktheid te beoordelen, is inzicht gegeven in de kenmerken van het windzoekgebied, van de beschikbare windturbines en van de toepasbaarheid van de beschikbare windturbines in het zoekgebied.
Wat zijn de uitkomsten?
Voor Haarlemmermeer-Zuid zijn de hoogtebeperkingen in beeld gebracht en de gemiddelde windsnelheden. Deze gegevens zijn gecombineerd met de kenmerken van de beschikbare windturbines: afmetingen, vermogen en windklasse. Dit is gedaan om inzichtelijk te krijgen welke windturbines in welk gebied toepasbaar zijn als het gaat om de hoogtebeperking. Als laatste is gekeken naar de financiële haalbaarheid van windturbines, oftewel staan de investeringen in verhouding tot de opbrengsten. Dit leidt tot de volgende conclusies:
Welke conclusie trekken wij daaruit?
Er zijn meerdere types windturbines geschikt voor het windzoekgebied Haarlemmermeer-Zuid binnen de geldende beperkingen. Deze verkenning geeft ook aan welk type windturbine waar in het zoekgebied geplaatst kan worden en vervolgens het meeste energie oplevert.
Het volledige onderzoek is te vinden op de website van Energieregio Noord-Holland.
Alle onderzoeken zijn op te vragen door een e-mail te sturen naar wind@haarlemmermeer.nl. Ook kun je hier terecht voor vragen over de onderzoeken.