Spring naar inhoud
Wind op Land

Onderzoeken naar natuur en windturbines

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van windturbines op de natuur. Hieronder vatten we de belangrijkste onderzoeken samen. 

We lichten een aantal termen eerst toe

Biodiversiteit: dit omvat alle soorten die er op aarde zijn, waaronder alle dier- en plantensoorten.
Natura 2000 gebied: Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. 
Natuurwaarden: De natuurwaarde van een gebied is de waarde die aan een bepaald gebied wordt toegekend, gezien vanuit het perspectief van natuurbescherming. Een hogere natuurwaarde wordt toegekend aan een gebied als er meer verschillende dieren en planten in voorkomen. Een lagere natuurwaarde geldt voor een gebied met weinig verschillende dier- en plantensoorten.
Ontheffing: Dit is een officiële toestemming van de overheid om een bepaalde activiteit uit te voeren die eigenlijk door de wet wordt verboden (een uitzondering). Als deze activiteit wordt toegestaan onder voorwaarden spreken we over een vergunning.

De belangrijkste onderzoeken

Impactstudie natuur en landschap voor windpark Haarlemmermeer-Zuid

Deze studie is een analyse van de impact van windturbines op natuur en landschap. Op basis van één scenario voor de locatie van nieuwe windturbines is er literatuuronderzoek gedaan en zijn de verwachte effecten op natuurwaarden en landschap onderzocht.  
 

Wat zijn de uitkomsten? 
Vanwege de relatief grote afstand tot beschermde natuurgebieden en relatief lage natuurwaarden, worden er weinig belemmeringen gezien vanuit de huidige wetgeving voor natuurbescherming. De verwachting is dat er maatregelen mogelijk zijn om eventuele effecten op de natuur voldoende te verminderen. Wel zijn er nadere onderzoeken nodig om een vergunning te krijgen. 


Welke conclusie trekken wij daaruit? 
Het is waarschijnlijk dat een windpark in het zoekgebied de nodige natuurvergunningen kan krijgen. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen is meer onderzoek nodig.

Ecologisch onderzoek door Natuurlijke Zaken

Wat is onderzocht?
Dit onderzoek is een vervolg op de impactstudie uit 2019. Er is onderzocht of er tussen de vier denkrichtingen grote verschillen zijn in de effecten op beschermde natuurwaarden. En wat dit betekent voor de eventuele vergunningsaanvraag op het gebied van natuur. Er is gekeken naar de effecten op natuurgebieden in de buurt (Natura 2000 gebied) en naar beschermde soorten in het gebied (zoals vogels en vleermuizen). Zo kan ook bepaald worden welke vervolgonderzoeken nodig zijn en welke maatregelen eventuele negatieve effecten kunnen voorkomen of verminderen. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van literatuur, de inschatting van experts en van veldonderzoek. Bij het veldonderzoek is gezocht naar broedvogels en beschermde nestplaatsen, trekvogels en vleermuizen. 


Wat zijn de uitkomsten? 
Het onderzoek laat zien dat er tussen de vier denkrichtingen verschillen zijn in de effecten op beschermde natuur:

  • Windturbines in alle denkrichtingen hebben een negatieve tot sterk negatieve impact op niet-broedvogels, dag- en doortrek vogels en vleermuizen
  • Windturbines in denkrichtingen ‘Infra’ en ‘Midden’ hebben een sterk negatief effect op akker- en weidevogels. Deze soorten zijn het meest in deze (akker)gebieden gezien
  • Windturbines in denkrichtingen ‘A4’ en ‘Landmark’ hebben een sterk negatief effect op de aanwezigheid van roofvogelnesten
  • Windturbines in de denkrichting ‘A4’ lijkt vanuit ecologie de meest wenselijke denkrichting
  • Windturbines in de denkrichting ‘Infra’ lijkt vanuit ecologie het minst wenselijk, gevolgd door ‘Midden’

Deze resultaten zeggen vooral iets over de verschillen tussen de denkrichtingen en welke opgave er is om negatieve effecten te verminderen.

Welke conclusie trekken wij daaruit?

De conclusie is dat alle denkrichtingen waarschijnlijk mogelijk zijn als het gaat om natuurbescherming. Per denkrichting is er verschil over het effect en de soort. Er zijn wel vergunningen of ontheffingen nodig. Meer onderzoek op basis van een concreet plan voor een windpark is hiervoor nodig. Dit wordt gedaan door een initiatiefnemer.    

Groene energie in het Groene Hart

Wat is onderzocht?
Het Bestuurlijk Platform Groene Hart heeft laten onderzoeken hoe we de energievoorziening in het Groene Hart in 2050 kunnen organiseren. Daarbij wordt uitgegaan van een duurzaam behoud van de bodem en het water.
 
Wat zijn de uitkomsten?
Het onderzoek heeft geleid tot drie perspectieven:

  • ‘Robuuste Polders’ gaat uit van een grootschalige aanpassing van het watersysteem. Daarbij komen er veenwouden op de grond die bestaat uit dikke veenpakketten. Zo stopt de bodemdaling en daarnaast ontstaat ook ruimte voor grote windparken in het bos. Parken met zonnepanelen passen in de droogmakerijen
  • ‘Gemengd Palet’ gaat uit van hogere grondwaterstanden in de veenweiden en van veel verschillende omstandigheden en grondgebruiksvormen. Hierbinnen ontstaan aanleidingen voor extensieve zonne-energieopstellingen en medium windmolens (1MW). Grootschalige windenergie volgt de voormalige stroomplekken van de rivieren door het Groene Hart
  • ‘Sterke randen’ gaat uit van grootschalige opwekking van zonne- en windenergie bij het stedelijk gebied, in de droogmakerijen

Welke conclusie trekken wij daaruit?
De perspectieven zijn extreme beelden die sterk afwijken van de huidige situatie en die een reeks van mogelijkheden weergeven. Ze dienen geenszins als plan of keuze. Het gaat om denkbare ontwikkelrichtingen die helpen om gesprekken te voeren over wat we willen met het Groene Hart en met de duurzame energieopgave.

Volledige onderzoek is te vinden onder de titel ‘Ontwerpend Onderzoek Energietransitie in het Groene Hart 2050’ op de website van bestuurlijkplatformgroenehart.nl.

Alle onderzoeken zijn op te vragen door een e-mail te sturen naar wind@haarlemmermeer.nl. Ook kun je hier terecht voor vragen over de onderzoeken.

Ga terug naar de themapagina over natuur en windturbines

Login om verder te gaan




refresh

Cancel