Van 2 september tot en met 13 oktober konden geïnteresseerden een peiling invullen. Deze ging over de concept-spelregels voor als er mogelijk windturbines komen in Haarlemmermeer-Zuid. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Markteffect heeft de uitkomsten bekeken en verwerkt in een rapport. Op deze pagina vind je de samenvatting en per vraag de uitkomsten in een grafiek met een toelichting. Voor extra verdiepende info kun je het document van het rapport bekijken. De peiling kun je bekijken in het archief. Bekijk voor meer informatie over het vervolg van het proces het nieuwsbericht.
Algemene houding windenergie
Bij de aanleg van een windpark is voldoende afstand houden tot woningen het meest belangrijk. Op een gedeelde tweede plaats volgen de impact op de natuur en de impact op de ruimte. Het opwekken van genoeg duurzame energie komt qua belang op de laatste plaats.
Men maakt zich bij de aanleg van een windpark het meeste zorgen over geluidsoverlast en het uitzicht. Daarnaast maakt men zich ook zorgen over de gevolgen voor de natuur, slachtoffers onder dieren en slagschaduw.
Zes op de tien respondenten zien ook voordelen van de aanleg van een windpark, zoals een betere energiebalans van zon en wind, lokaal duurzame energie afnemen, investeren met groen rendement en minder netcongestie.
Gezondheid
Men vindt het belangrijk dat initiatiefnemers onderzoek doen naar geluidsoverlast.
Natuur
Men vindt het belangrijk dat initiatiefnemers maatregelen nemen om de schade aan de natuur te beperken. Daarbij vindt men het belangrijk om gebruik te maken van lokale kennis, een groter gebied mee te nemen en de biodiversiteit te versterken.
Impact op ruimte
Men is het eens met de spelregel dat de windturbines een rustige vormgeving hebben en zo min mogelijk opvallen in het landschap. Over de stelling dat een aantal grote turbines beter is dan meerdere kleinere zijn de meningen verdeeld. Van de 4 mogelijke locaties heeft men een voorkeur voor locatie A4. Op een tweede plaats komt locatie Landmark. De andere 2 locaties scoren laag.
Lokaal eigenaarschap
Als het gaat om lokaal eigenaarschap zijn de meningen verdeeld. Een kleine meerderheid vindt dat het park voor meer dan de helft in bezit moet zijn van direct omwonenden en dat die meer rechten hebben bij de winstverdeling. Men is verdeeld over de stelling dat alle investeerders een gelijke stem hebben bij de winstverdelingen en een minderheid vindt dat alleen investeerders mogen beslissen over de winst.
Rol van de gemeente
Als er een windpark komt verwacht men dat de gemeente meer doet dan alleen maar informeren. De meerderheid verwacht een faciliterende rol en de helft verwacht ook een toezichthoudende rol.
Wenselijkheid meer windturbines
De helft van de respondenten vindt het onwenselijk dat er meer windturbines komen in het zoekgebied in Haarlemmermeer-Zuid. Onder respondenten uit het 2km-gebied ligt dat iets hoger met 58% onwenselijk. Deze groep ondervindt ook vaker overlast van de huidige turbines.
De resultaten worden uitgesplitst naar de gebieden waar respondenten wonen. In de afbeelding hiernaast zijn de 4 gebieden in beeld gebracht. Het zoekgebied voor windenergie in Haarlemmermeer-Zuid in gebied 1 is ook te zien.
Zoekgebied
Gebied 1: Zoekgebied + 2 KM-zone
Gebied 2: Rest van Haarlemmermeer
Gebied 3: Aangrenzende gemeenten (HLT en K&B)
Gebied 4: Rest van Nederland
Genoeg afstand houden tot woningen
Het voorkomen of verzachten van gevolgen voor de natuur
Genoeg rekening houden met uitzicht en met impact op het landschap
Het opwekken van genoeg duurzame energie
Zeer belangrijk
Enigszins belangrijk
Neutraal
Enigszins onbelangrijk
Zeer onbelangrijk
Weet niet
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Respondenten vinden genoeg afstand houden tot woningen het meest belangrijk bij de aanleg van een windpark: 91% vindt dit zeer of enigszins belangrijk.
Op een gedeelde tweede plaats komen het voorkomen of verzachten van gevolgen voor de natuur (81%) en genoeg rekening houden met uitzicht en met impact op het landschap (79%).
Het opwekken van genoeg duurzame energie komt qua belang op de laatste plaats: 64% van de respondenten vindt dit zeer of enigszins belangrijk.
Geluidsoverlast
Het uitzicht
Gevolgen voor de natuur
Slagschaduw (van de wieken)
Slachtoffers onder dieren
Het verminderen van de waarde van mijn woning
Recycling van de windturbines
Knipperende lampjes
Of omwonenden wel mee kunnen profiteren
Overlast bij de bouw
Anders
Ik maak mij geen zorgen
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Respondenten maken zich bij de aanleg van een windpark het meeste zorgen over geluidsoverlast (65%) en het uitzicht (57%). Daarnaast maken veel respondenten zich ook zorgen over de gevolgen voor de natuur (50%), slagschaduw (48%) en slachtoffers onder dieren (48%).
Een kleinere groep maakt zich zorgen over waardedaling van hun woning (34%), recycling van de turbines (34%), knipperende lampjes (27%) en of men kan mee profiteren (24%). Men maakt zich minder vaak zorgen over mogelijke overlast bij de bouw (14%).
Betere energiebalans zon en wind (zomer/winter)
Lokaal duurzame energie afnemen
Investeren met groen rendement
Minder netcongestie
Omgevingsfonds
Anders
Ik zie geen voordelen
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Zes op de tien respondenten zien voordelen van de aanleg van een windpark. Ze noemen hierbij een betere energiebalans van zon en wind (38%), lokaal duurzame energie afnemen (33%), investeren met groen rendement (23%) en minder netcongestie (17%). Een kleine groep (5%) noemt het omgevingsfonds.
Het laagfrequente geluid van windturbines (bromtonen / trillingen)
Het geluidsniveau meten vóór en nadat er nieuwe windturbines staan (een 0- en 1-meting)
De verschillen tussen dag en nacht van het geluidsniveau van alle geluidsbronnen in het gebied samen
Zeer belangrijk
Enigszins belangrijk
Neutraal
Enigszins onbelangrijk
Zeer onbelangrijk
Weet niet
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Respondenten vinden alle drie genoemde zaken rondom geluid belangrijk: het laagfrequente geluid van windturbines (88%), het geluidsniveau vóór en na plaatsing (85%) en verschillen in het geluidsniveau tussen dag en nacht (84%).
Dat initiatiefnemers maatregelen nemen om te zorgen dat er zo min mogelijk schade aan de natuur ontstaat
Het gebruik maken van lokale kennis uit de omgeving bij de natuuronderzoeken, zoals agrariërs of de vogelwerkgroep
Dat de natuuronderzoeken kijken naar een groter gebied dan alleen waar de windturbines komen
Dat een deel van de winst wordt gebruikt voor het versterken van de biodiversiteit in het gebied (verschillende planten en dieren)
Zeer belangrijk
Enigszins belangrijk
Neutraal
Enigszins onbelangrijk
Zeer onbelangrijk
Weet niet
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Als het gaat om natuur is het beperken van schade aan de natuur het meest belangrijk: 90% vindt dit zeer of enigszins belangrijk.
Daarnaast vindt men het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van lokale kennis (85%) en dat de onderzoeken kijken naar een groter gebied (79%).
Het gebruiken van een deel van de winst voor het versterken van de biodiversiteit komt qua belang op de laatste plaats: 68% vindt dit zeer of enigszins belangrijk.
Totaal
Gebied 1 (2 km)
Gebied 2 (HMR)
Gebied 3 (K&B, HLT)
Gebied 4 (rest NL)
Helemaal eens
Enigszins eens
Neutraal
Enigszins oneens
Helemaal oneens
Weet niet
Totaal = Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Over deze spelregel zijn de meningen verdeeld: 36% van de respondenten is het eens en 34% oneens.
Onder respondenten uit de rest van Nederland zien we wel een lichte voorkeur voor grote turbines: 46% eens en 25% oneens.
Totaal
Gebied 1 (2 km)
Gebied 2 (HMR)
Gebied 3 (K&B, HLT)
Gebied 4 (rest NL)
Helemaal eens
Enigszins eens
Neutraal
Enigszins oneens
Helemaal oneens
Weet niet
Totaal = Totaal gebieden 1, 2 en 3.
De meeste respondenten zijn het eens met deze spelregel: 69% eens versus 16% oneens.
Een kaart/plattegrond
3D-beelden (Een digitaal voorbeeld van hoe de windturbines er gaan uitzien)
Bewerkte foto’s (foto’s waarop te zien is hoe de windturbines er gaan uitzien)
Anders
Ik hoef dit niet te zien
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
De meeste respondenten (88%) willen graag vooraf zien waar de windturbines komen en hoe dat eruit ziet.
Ze noemen daarbij verschillende mogelijkheden qua vormgeving, zoals een kaart/plattegrond (59%), 3D-beelden (51%) en/of bewerkte foto’s (47%).
A4
Landmark
Infra
Midden
Zeer wenselijk
Wenselijk
Neutraal
Onwenselijk
Zeer onwenselijk
Weet niet
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Van de 4 genoemde locaties hebben respondenten een relatieve voorkeur voor locatie A4: 51% vindt deze locatie wenselijk en 34% onwenselijk.
Op de tweede plaats komt locatie Landmark met 36% wenselijk en 43% onwenselijk.
De andere 2 locaties scoren beduidend lager, de meeste respondenten vinden deze locaties onwenselijk. Voor locatie Infra is de verdeling 19% wenselijk en 62% onwenselijk. En voor locatie Midden is de verdeling 18% wenselijk en 63% onwenselijk.
Hoe dichterbij je bij het windpark woont, hoe meer recht je hebt om te beslissen over wat er gebeurt met de winst
Het windpark moet voor meer dan de helft in bezit zijn van de lokale omgeving (de direct omwonenden)
Iedereen die geld investeert, ongeacht de hoogte van het bedrag, heeft een gelijkwaardige stem in de verdeling van de winst
Alleen als je investeert mag je beslissen over wat er gebeurt met de winst van het windpark
Helemaal eens
Enigszins eens
Neutraal
Enigszins oneens
Helemaal oneens
Weet niet
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Respondenten zijn verdeeld als het gaat om lokaal eigenaarschap.
Ongeveer de helft vindt dat direct omwonenden meer rechten hebben bij de verdeling van de winst (52% eens en 25% oneens) en dat het park voor meer dan de helft in bezit moet zijn van direct omwonenden (50% eens en 19% oneens).
Op de stelling dat alle investeerders een gelijke stem hebben in verdeling van de winst zijn de meningen sterk verdeeld: 35% eens en 35% oneens.
33% van de respondenten vindt dat investeerders mogen beslissen over de winst, terwijl 46% het hier mee oneens is.
Het zorgen voor meer verschillende planten en dieren in de omgeving (meer biodiversiteit)
Bijdragen aan initiatieven om de sociale samenhang in de omgeving te versterken (denk aan burendag, dorpsfeest, verenigingen of andere lokale initiatieven)
Bijdragen aan het tegengaan van energiearmoede (denk aan het ondersteunen van de energiebank)
Ondersteunen van duurzaamheidsprojecten (denk aan het verduurzamen van sportverenigingen of andere lokale initiatieven)
Recreatiemogelijkheden in de omgeving (denk aan wandelpaden, fietsroutes, etc.)
Anders
Weet ik niet
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Als mogelijke bestemming voor een deel van de winst van het windpark noemt men meerdere zaken: stimuleren biodiversiteit (45%), versterken sociale samenhang (42%), tegengaan energiearmoede (42%), ondersteunen duurzaamheidsprojecten (40%) en recreatiemogelijkheden (34%).
Faciliterend (begeleidend)
De gemeente ondersteunt de omgeving om hun belangen over te brengen in het participatieproces van de initiatiefnemer en de provincie. De gemeente neemt dan actief deel aan de participatiemomenten.
Toezichthouden
De gemeente let op dat het participatieproces van de initiatiefnemer en provincie volgens afspraak verloopt. De gemeente is dan bijvoorbeeld alleen aanwezig bij de participatiemomenten.
Alleen informeren
Na het advies aan de provincie is het aan de initiatiefnemer en provincie om de omgeving te betrekken. De gemeente informeert de omgeving nog wel, maar speelt geen rol meer bij de participatie.
Anders
Geen van bovenstaande
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Naast het informeren van de omgeving verwacht 62% van de respondenten van de gemeente ook een faciliterende rol. De helft (49%) verwacht ook een toezichthoudende rol.
Veel overlast
Enige overlast
Weinig overlast
Geen overlast
Weet ik niet
Geen windturbines in de omgeving
Basis: Totaal gebieden 1, 2 en 3.
22% van de respondenten ondervindt op dit moment overlast van bestaande windturbines, 38% ervaart weinig tot geen overlast en 37% heeft geen windturbines in de omgeving.
Totaal
Gebied 1 (2 km)
Gebied 2 (HMR)
Gebied 3 (K&B, HLT)
Gebied 4 (rest NL)
Zeer wenselijk
Wenselijk
Neutraal
Onwenselijk
Zeer onwenselijk
Weet niet
Totaal = Totaal gebieden 1, 2 en 3.
Van de respondenten vindt 33% het wenselijk dat er meer windturbines komen in het zoekgebied in Haarlemmermeer-Zuid, terwijl 51% dit onwenselijk vindt.
Respondenten uit gebied 1 vinden de komst van meer windturbines minder wenselijk dan respondenten uit de andere 3 gebieden: 25% vindt dit wenselijk en 58% onwenselijk.
Verschillen zoekgebied vs. rest 2km-gebied
Respondenten uit het zoekgebied vinden de komst van meer windturbines minder wenselijk dan de overige 2km-respondenten: 16% vindt dit wenselijk en 78% onwenselijk.