Spring naar inhoud

Brief provincie Noord-Holland aan college

Article Image

De gemeente Haarlemmermeer werkt aan spelregels voor Wind op Land. Op dit moment zijn de spelregels nog in concept en is het mogelijk erop te reageren. Uiteindelijk wil de gemeente de definitieve spelregels aanbieden aan de provincie Noord-Holland. Die geeft namelijk wel of geen toestemming voor een windpark. 

De provincie Noord-Holland heeft een brief gestuurd naar het college van gemeente Haarlemmermeer over de concept-spelregels van Wind op Land. In het kort is de reactie als volgt. De provincie onderschrijft het participatieproces van de gemeente om spelregels op te stellen. De provincie gaat, als de spelregels definitief zijn, deze zorgvuldig bekijken, om te bepalen welke zij overnemen in de afwegingen rondom een windproject. Daarbij kijkt de provincie naar de juridische, politieke en bestuurlijke wenselijkheid. Een voorbeeld is dat de spelregels moeten aansluiten bij de huidige en nieuwe landelijke en provinciale regelgeving. Ook moeten ze de uitvoering van het windproject niet onmogelijk maken. De provincie geeft in de brief een reactie op twee specifieke onderwerpen die in de concept-spelregels staan. Over aanvullende voorwaarden voor de circulariteit van windturbines. En aanvullende regelgeving voor laag frequent en tonaal geluid. 

Bekijk de volledige brief  

Betreft: Brief spelregels windenergie Haarlemmermeer-Zuid 

Geachte college, 

Wij schrijven u naar aanleiding van het participatietraject rondom de spelregels voor windenergie in Haarlemmermeer-Zuid. 

Het is goed om te zien hoe uw gemeente zich inzet voor het invullen van het zoekgebied ‘Spoordriehoek’ voor windenergie uit de Regionale Energiestrategie (RES). Het is van belang dat we als RES partners gezamenlijk toewerken naar het behalen van de doelstellingen van 2030 zoals vastgelegd in de RES en hierbij iedereen zorgvuldig blijven betrekken. Wij waarderen uw inzet om via een zorgvuldig participatieproces met inwoners spelregels op te stellen waaraan een windproject in het zoekgebied moet voldoen en we beschouwen de spelregels als een positieve ontwikkeling in deze gezamenlijke inspanning. 

Als bevoegd gezag voor windprojecten van tussen de 5 MW en 100 MW aan opgesteld vermogen zullen we de wensen van de omgeving die tijdens dit traject naar voren zijn gekomen zorgvuldig bekijken als de spelregels definitief zijn en - indien juridisch mogelijk, alsook politiek en bestuurlijk wenselijk - overnemen in onze afwegingen rondom een windproject. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat de spelregels de uitvoering van het windproject niet onmogelijk mogen maken en wordt voldaan aan huidige en nieuwe landelijke en provinciale regelgeving. 

Het is echter belangrijk te benadrukken dat bij het opstellen van een projectbesluit inclusief de daarbij behorende vergunningverlening altijd kritisch moet worden gekeken naar welke voorwaarden juridisch verankerd kunnen worden, zeker als deze verder gaan dan de mogelijkheden die de huidige of toekomstige wettelijke regelgeving biedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aanvullende voorwaarden op het gebied van circulariteit van windturbines die de gemeente in de spelregels heeft opgenomen. 

De provincie Noord-Holland deelt de wensen van de gemeente op het gebied van goede circulaire verwerking van windturbines, maar het is op dit moment onder de Omgevingswet onvoldoende duidelijk hoe dit kan worden meegenomen bij het opstellen van een projectbesluit inclusief de daarbij behorende vergunningverlening en of dit uiteindelijk voldoende juridisch onderbouwd kan worden. 

Een ander voorbeeld is de spelregel met betrekking tot aanvullende regelgeving op het gebied van tonaal of laagfrequent geluid. Het bevoegd gezag kan naast een norm voor het totale geluid ook een aanvullende norm voor laag frequent geluid stellen als een windturbine aantoonbaar extra veel van dit geluid produceert. De provincie wil in dat geval ook gezamenlijk kijken hoe hier invulling aan te geven. Kortom, waar juridisch mogelijk en qua uitvoerbaarheid realistisch, integreren wij de spelregels in de besluitvorming. 

Wij kijken uit naar een voortzetting van de goede samenwerking met de RES partners en de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. 

Hoogachtend, 

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, 

provinciesecretaris voorzitter 

Deze beslissing is namens Gedeputeerde Staten genomen door het lid van het college dat met dit onderwerp is belast  

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Login om verder te gaan




refresh

Cancel