Spring naar inhoud

Raadsvoorstel over weging resultaten peiling

Article Image

Op donderdag 10 oktober om 19.00 uur gaat de gemeenteraad in debat over hoe om te gaan met de reacties uit de peiling. Deze peiling is nog in te vullen tot en met 13 oktober 2024 en gaat over de spelregels over windenergie in Haarlemmermeer-Zuid. 

Met het voorstel wil het college de raad helpen bepalen hoe om te gaan met de reacties uit de peiling in relatie tot de spelregels voor Wind op Land. Er staat een voorstel in voor wie er belanghebbenden zijn. En er staan twee scenario’s in over het wegen van de stemmen. De raad wordt gevraagd een van deze scenario’s te kiezen. 

Indeling in vier gebieden  

De raad wil graag weten hoe mensen in en rondom het zoekgebied denken over de spelregels. In de peiling wordt er daarom om de postcode van de respondenten gevraagd. Zo is er straks inzicht in hoe mensen denken uit verschillende gebieden. In het voorstel staan vier verschillende gebieden: 

• gebied 1: het zoekgebied en 2 kilometer daaromheen (deels buiten Haarlemmermeer) 
• gebied 2: de rest van gemeente Haarlemmermeer 
• gebied 3: gemeenten die grenzen aan het zuiden van Haarlemmermeer (Kaag en Braassem, Hillegom, Lisse en Teylingen) 
• gebied 4: de rest van Nederland 

Het voorstel aan de raad is dat de mensen uit de gebieden 1, 2 en 3 belanghebbenden zijn bij dit proces. Hun inbreng telt mee. Personen uit gebied 4 zijn geen belanghebbenden en hun inbreng telt daarom niet mee.   

De twee scenario’s om uit te kiezen 

In het voorstel aan de raad staan twee scenario's voor de weging van de uitkomsten van de peiling. Scenario A legt meer focus op de inbreng van direct omwonenden. Het gaat dan om de respondenten uit het zoekgebied en 2 kilometer daaromheen (gebied 1). Scenario B legt meer focus op inwoners van gemeente Haarlemmermeer én de direct omwonenden. Het gaat dan om de respondenten uit het zoekgebied + de 2 kilometer daaromheen én de rest van Haarlemmermeer (gebied 1 en 2). 

Lees voor meer informatie het volledige raadsvoorstel

De link naar de videopname van de raadssessie van 10 oktober en de uitkomst van de raadssessie plaatsen we op deze website. 

Context van dit proces 

De reacties uit de peiling neemt de gemeente mee in het komen tot definitieve spelregels voor windenergie in Haarlemmermeer. Uiteindelijk wil de gemeente de definitieve spelregels aanbieden aan de provincie Noord-Holland. Met het verzoek hier rekening mee te houden in de vergunningverlening voor een windpark in Haarlemmermeer-Zuid.    

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Login om verder te gaan




refresh

Cancel