Spring naar inhoud

Enthousiaste bezoekers tijdens windsafari

Article Image

Zaterdag 29 juni konden geïnteresseerden ervaren hoe een windturbine er van dichtbij en van binnen uitziet. In totaal kwamen 23 bezoekers langs op de windsafari bij de windturbine van energiecoöperatie Meerwind. Meerwind is een van de partijen die nieuwe windturbines wil plaatsen in Haarlemmermeer-Zuid. Zij hebben drie windmolens staan langs de A4, ter hoogte van knooppunt Burgerveen.   

Eén van die drie windmolens, de Pionier, kon zaterdag  29 juni bezocht worden. Bezoekers kregen een uitleg binnenin de windturbine en er was ruimte voor vragen. Bewoners uit Leimuiderbrug, Nieuw-Vennep, Sassenheim, Weteringsbrug, Kaag en Braassem en Roelofarendsveen brachten enthousiast een bezoekje. 

Benieuwd naar de techniek 

Waarom ze zijn gekomen? Verschillende mensen waren nieuwsgierig naar de techniek en wilden zo’n grote windturbine graag eens van dichtbij bekijken. ‘Ik houd van technische apparaten, mijn schoonzoon installeert elektrische laadpalen, dus ik was wel benieuwd hoe zo’n windmolen in elkaar steekt’, vertelde een bezoeker. En: ‘Ik zie ze in de buurt staan, dus ik was erg benieuwd hoe het nou precies werkt.’ Ook waren bezoekers van de windsafari nieuwsgierig naar de energiecoöperatie Meerwind.  

Bouw en geschiedenis 

De totale hoogte van de Pionier komt uit op 93 meter en de windturbine wekt elektriciteit op voor zo’n 1.150 huishoudens. Tijdens de windsafari werd ook een stukje geschiedenis verteld. Zo is de windturbine in 2013 gebouwd. Leden van de energiecoöperatie mochten toen zelf een naam voor de windturbine bedenken. Eén van de oprichters kwam met de naam ‘Pionier’. Kort na de onthulling van de naam van de winturbine is hij overleden. De windturbine 'Pionier' is daarmee ook een mooie eerbetoon aan hem.

Foto’s

Het was een prachtige dag om buiten te zijn en de bezoekers van de safari hebben een goed beeld gekregen van hoe het er allemaal aan toegaat. Ze hebben genoten van de gastvrijheid van Meerwind en de interessante informatie over de windturbine en windenergie. Hierboven zie je een korte foto-impressie van de dag. 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Login om verder te gaan
refresh

Cancel